TULOCAY CADMAN CHARDONNAY HAYNES VINEYARD NAPA VALLEY 2008


第5回ナパ・ソノマ飲み合宿の最終訪問先TULOCAY WINERYで

目玉が飛び出るほどおいしかったナパのシャルドネです。【訪問記はこちら】

 

お花見で絶対桜を愛でながら飲むんだ~!と固く心に決め、待つこと10ヶ月。

ようやく再会できたこのシャルドネは、やはり色がすごかった~。

 

見事なまでの黄金色(嬉)! 

桜が映っちゃってるでしょ?

圧倒されちゃいますよね。


アオキアキコ的言い方をさせてもらえれば、海のミルクのような香りが抜栓した瞬間からあたりに立ち込め、その香りだけで酔わされてしまいます。

 

コクリと頂くと、口いっぱいに芳醇なミネラル感とスッキリさっぱりの甘みと酸味、そしてながーく続く心地良いたるたる感。

 

うー、幸せ!

 

こんな極上のシャルドネなのに、仕込みのプロセスに一切樽を使っていないから驚きです。もちろん、このトロトロ感はUnfilterdなのですが、ナパのいえカリフォルニアのシャルドネの常識を翻すんじゃないかな~。

 

これまでにGirgich,Ct.Montelena,Rombauerといったナパのシャルドネ御三家(汗)を頂いてきましたが、ここは全くレベルが違いました。

 

極上のシャブリを頂いてる感じ!

 

そうそう、訪問時オーナーのBillさんに「なんでこんなに黄色いの?」と訊いてみたところ、「1880年代のバスケットプレス使ってるからだよ。」とにんまり。1975年のスタート以来、一貫してHaynes Vineyardsさんからのシャルドネを使ってガンガン品質を上げているのだそうです。

 

ラベルの写真の女性はBillさんのお母様。ちょうど我々が訪問した前の週に印刷されたばかりでリリースされたばかりのシャルドネだったのです。

 

裏ラベルにこんな一文がありました。"This wine was never in any those yucky,hard-to-clean wooden casks,having been processed entirely in stainless steel.""yucky"とは「気持ち悪い、不快な」という意味だそうです。ニヤッとしちゃいますよね。

 

ナパの東南端にあるCoombsvilleでユニークなワイン造りに打ち込むBillさんのシャルドネでした。

 

は~、酔わされました~。

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Mr.X  :★★★★☆

アオキ:★★★★

最後の1つは、おっきな★にさせて頂きました。

造り方・味・こだわりすべてに大満足のシャルドネでした。 

東京タワーとともに(2013年3月)
東京タワーとともに(2013年3月)

<データ>

生産者  :Tulocay Winery
ワイン名 : Chardonnay
収穫年  :2008
生産地  :Napa Valley

ブドウ畑 : Haynes Vineyard

ブドウ品種:100% Chardonnay 

アルコール:14.0%

価 格   :$25

(メモ)

ferments and ages only in stainless steel

Unfiltered

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Note:

Bill has chosen to use the Cadman label to honor his parents, both pure in heart and pure in spirit. To this end he chooses the best chardonnay grapes from the Haynes Vineyard and ferments and ages them only in stainless steel.

An experienced wine taster might suspect that such a Chardonnay would be light in color, flavor, body and substance. Such an expectation might be valid for the ocean of mass produced and mass marketed Chardonnays today. But when a winemaker selects only the best grapes from a uniquely located and cared for vineyard, the results are stunningly different.

If one were to compare the Cadman Chardonnay to a French equal, one might think premier cru Meursault. Not the same by any means, but a similar interpretation of quite different raw material with the result being a wine of intense golden color, complex bouquet, lingering finish and contemplative aftertaste.

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The 2008 vintage of Haynes Vineyard fruit marks the 34lh consecutive year that I've bought grapes grown by Fernando Delgado. We met for the first time back in 1975, the year I started Tulocay Winery. At the time, Fernando lived in the vineyard that he was taking care of, owned by Duncan and Pat Haynes.