ポート・ワインについて

赤玉ポートとは違います!

 ポートワインとは、ポルトガルのアルコール強化ワインのこと。英語にしてみると、”Portuguese fortified wine”。*fortified wine=ブランデーなどでアルコールを強化しちゃったワインってこと

 

 製造方法は、「発酵の途中でブランデーを加えて発酵を止め、糖分を残す」というのが一般的らしい。

赤も白もあって、いくつかのタイプに分かれる。ホワイト・ポート、ルビー・ポートなどがあるが、高級ポート・ワインとされているのが「ヴィンテージ・ポート」。

 

 ヴィンテージ・ポートは、ブドウの出来が良かった年の特に出来の良い原料用ブドウだけを使って仕込んで樽熟成を2年、さらに瓶熟成も数年させるというもの。このタイプより手ごろなのが「レイト・ボトルド・ヴィンテージ・ポート」。これだって、樽熟成は5年以上かけるらしい。

 

 面白いなぁ。

コメントをお書きください

コメント: 1
  • #1

    buytadalafilonline (水曜日, 07 11月 2012 14:37)

    I intended to draft you this bit of remark in order to say thank you once again for the pretty guidelines you've documented here. It is quite strangely open-handed of you to present unhampered precisely what a lot of people could have made available as an electronic book to generate some cash for themselves, and in particular now that you could have tried it if you decided. Those good tips likewise served as a good way to recognize that some people have a similar dream the same as my personal own to understand a whole lot more concerning this condition. I am sure there are lots of more fun periods ahead for many who take a look at your website.